Yiyeceklerin bozulduğunu nasıl anlarız?

Yiyeceklerin bozulduğunu nasıl anlarız?

Her yiyeceğin bir taze kalma süreci vardır. Bu süreçte, yemeğin yapımı bittikten sonra giderek azalır ve bir süre sonra bozulma sürecine girer. Doğru şekilde saklanmış yiyeceklerin ne kadar süreyle yenebilecekleri, her kaynakta farklı yazıyor. Gıda zehirlenmesi ise bozulmuş yiyeceklerin tüketiminden meydana gelir. Peki hangi yiyeceğin bozulduğunu nasıl anlarız?
* Ekmeğin bozulduğunu anlamak için en ufak bir küf görmeniz yeterlidir. Eğer ekmeğinizde en ufak bir küf görüyorsanız ekmeği yemeyin.

* Eğer meyveniz hamurumsu veya pütürlü hale geldiyse bu muhtemelen onu yememeniz gerektiğinin bir göstergesi. Meyvenin bozulduğunun diğer göstergeleri arasında renk değişimi, kötü koku, soyulan kabuğunun buruşmuş olması sayılabilir.
* Bozuk yumurtayı anlamanın en kolay yolu, yumurtayı kırdıktan sonra sarısını incelemektir. Eğer yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılıyorsa, o yumurta bozuk demektir. Bir diğer yöntem ise tuzlu su testi uygulamaktır. 1 bardak suya atılan yaklaşık 25 gr tuz ile yapılan karışım içerisinde eğer yumurta batıyorsa taze demektir, fakat suyun üstüne çıkıyorsa yumurta bozulmuş anlamına gelmektedir.

* Eğer etinizde belirgin bir renk değişimi varsa yani normalde kırmızı olması gereken et koyulaşıp morumsu ya da yeşilimsi bir renk almışsa o eti tüketmemelisiniz. Ayrıca bozulan ette koku değişimi meydana gelir.
* Eğer açılmış ve dolapta bekletilmiş bir sütün bozulmasını anlamak istersek, kokusunda ve tadında herhangi bir farklılık olmasa da sütü ısıttığınızda oluşan peynirimsi görüntü, sütün bozulduğuna işaret eden bir belirtidir.

* Peynirin tadı acımsı,ekşimsi bir hal aldıysa kokusunda değişiklik varsa peynir bozulmuş demektir. Kaşar peynirinde bozulma ise küflenme şeklinde görülür.