Yaşadığınız şehrin ismi nereden geliyor?

Birçok medeniyete, kültüre ve uygarlığa ev sahipliği yapan şehirlerimiz, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini hem tarihi kalıntılarla, hem de şehir isimleriyle günümüze kadar taşımış. İşte sizde yaşadığınız şehrin isminin nereden geldiğini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…
1)Antalya: MÖ II. Yüzyılda Bergama karalı II. Attalos tarafından kurulan şehir, ismini kurucusundan aldı ve Attaleia adıyla anılmaya başlandı. Zamanla bu isim Adalia, Antalia ve son olarak günümüzde Antalya şekline dönüştü.
2)İstanbul: MÖ. 658 yılında Megara kralı Byzas tarafından kurulduğunda, Bizantion adını alan İstanbul, Roma İmparatorluğunun egemenliğine geçtiğindeyse, imparatorun manevi babasının adı “Antion” olarak adlandırılmıştı. Bizans Döneminde ise “Konstantin veya Konstanpolis” olarak anıldı. Yerel halk ise şehir merkezi anlamına gelen “Stin-Polis” kısaltmasını kullanmaktaydı. Şimdi kullandığımız İstanbul adı, yerel halkın kullandığı bu kısaltmanın zamanla değişmesinden türemiştir.

3)İzmir: Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras’ın kızı Smyrna’dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli’dir. Antik şehir günümüzde Konak ilçe sınırları içinde bulunan arkeolojik sit alanıdır. Şehir günümüzdeki İzmir adını, Smyrna’nın halk arasındaki söyleniş şekli ile almıştır.
4)Trabzon: Trabzon adı Pontus Rum Devletinde kullanılan şehrin orijinal adı olan ve dört köşe anlamına gelen “Trapezus” sözcüğünden gelmektedir. Lazlar Trapuzani, Gürcüler Trapizoni derken, Osmanlı ve Persler şehre Tara Bozan demişlerdir. İsim ufak söyleniş farklılıklarıyla en son Trabzon olarak kalmıştır.

5)Artvin: İskitler tarafından kurulan kentin adı İskitçe dilinden gelmektedir. Osmanlı Döneminde Livane adı ile anılsa da, yerel halk tarafından Artavani olarak adlandırılmıştır. Bir ortaçağ kenti olan Artvin’in, Artavani’nin zamanla değişmesiyle Artvin adını aldığı söylenmektedir.
6)Ankara: İslam kaynaklarında Ankara’nın adı Enguru olarak geçmektedir. Frig dilinde Ank “Engebeli, karışık arazi” anlamına gelmektedir. Şehir farklı dönemlerde sırasıyla; Ankyra, Ankura, Ankuria, Angur, Engürlü, Engürüye, Angare, Angera, Ancora ve son olarak Ankara şeklini almıştır.