Ülkelerle özdeşleşmiş baharatlar!

Ülkelerle özdeşleşmiş baharatlar!

Yemeklere ayrı bir tat veren, lezzetine lezzet katan baharatların ülkelerini ve çeşitli faydalarını sizler için derledik. İşte ülke mutfaklarıyla özdeşleşmiş baharatlar ve faydaları;
Tarçın: Ağacının uzun silindir şeklinde bir yapıya sahip olduğu defnegiller familyasından olan tarçının en büyük üreticisi Endonezya. İkinci büyük üreticisinin de Çin olduğu daha çok tropik ülkelerin ürünü olan tarçın tam bir lif, demir, magnesyum ve kalsiyum kaynağı. Dünya geneline bakıldığında Çin ve Seylan olarak iki çeşit tarçın vardır. Seylan, Sri Lanka, Hindistan, Madagaskar, Brezilya ve Karayipler gibi bölgelerde yetişirken Çin tarçını ise, Çin, Vietnam ve Endonezya’da üretiliyor.

Zencefil: En büyük üreticisi Hindistan olan zencefil baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılmasının yanı sıra Çin Tıbbı, Ayurveda, Yunani Tıp gibi geleneksel tıp sistemlerinde değişik rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmaya devam ediyor. Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını da normalleştirebilir. Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır. Öksürük, grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir.
Karabiber: Piperaceae soyundan gelen bitkilerin meyvelerinin kurutulmaısıyla elde edilen bir toz olan karabiberin asıl üretildiği yer Vietnam olup ikinci en büyük üreticisi ise Hindistan’dır. Karabiber bir çoğu hastalığın ilk meydana gelmesinden sonra büyümesini engelleyen mükemmel bir ilaçtır. Bal ile karıştırılıp tüketilen karabiber mukoza hastalıklarına ve boğaz ağrılarına oldukça yararlıdır.

Karanfil: En büyük üreticisinin Endonezya ve ardından Madagaskar olduğu karanfil ağacının çiçeği ve tomurcukları kurutularak elde edilen bir çeşit baharat türüdür. Karanfil, çok eski çağlardan itibaren bilinen ve hastalıkların tedavisi için kullanılan bir bitkidir. A.K.E ve B6 vitaminleri açısından çok zengindir. Bunun yanı sıra çok iyi bir kalsiyum, potasyum, sodyum, manganez deposudur. İnanılmaz derecede uçucu yağlar içerir. Omega 3 ve Omega 6’nın çok bulunduğu ender bitkilerdendir.
Küçük Hindistan cevizi: En büyük üreticisinin Endonezya olduğu bu besinin ikinci anavatanı Grenada’dır. Diğer bir ismi ‘muskat’ olan bu tropik bir ağaç türü, idrar ve gaz söktüren, mide ağrılarına iyi gelen, iştah açan ve sindirimi kolaylaştırma gibi faydalara sahiptir.

Vanilya: Dünya bazında en büyük üreticisinin Endonezya ikincisinin de Madagaskar olduğu besin vanilya, daha çok tropikal bölgelere yetişen tırmanıcı bir bitki türüdür. Vanilya, solunum yollarını açar ve öksürüğü kesmeye yardımcıdır. Solunum yolları rahatsızlıklarında astım, alerji ve soğuk algınlığından korumaya yardımcıdır. Vanilya özü, mide bulantısında etkilidir. Mide bulantısında vanilya koklamak ve bir miktar ağızda tutmak yararlıdır.
Kırmızı biber: En büyük üreticisinin Hindistan sonrasının Çin olduğu kırmızı biber, C vitamini açısından zengin olup sağlımız için çok faydalıdır. Sindirim sistemini düzenler ve hazmı kolaylaştırır. Böylece, mide tembelliğini gidermektedir. Uzmanlar, prostat kanserinin önlenmesinde kırmızı biberin çok önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtmektedir.