Uçak seyahatiyle ilgili en çok merak edilenler!

Otomobil kadar olmasa da uçakla seyahatte günümüzde oldukça yaygınlaşmış durumda. Bu yazımızda uçakla seyahatinizde aklınızda kalan soru işaretlerine cevap veriyoruz.
Uçak yerdeyken neden kulağımız tıkanır?
Uçak kapı kapatıp piste ilerlerken bir anda kulağınızın tıkandığını hissedersiniz. Bunun nedeni, kabinin basınçlandırılmaya başlanmasıdır. Etkileri azaltmak için bol bol yutkunun. Burun deliklerini kapatarak derin nefes alın, burnunuza hava göndermeye çalışın.
Bagaj kartını kaybedersek ne olur?
Bagajını teslim eden yolcunun, bagaj kartını kaybetmesi, yolcuya eksik bilgi içeren kart verilmesi veya hiç kart verilmemesi durumunda, yolcu ile havayolu şirketi arasında mevcut ve bilet ile ispatı mümkün yolcu taşıma sözleşmesi bundan etkilenmez. Fakat yolcu taşıma sözleşmesinin hukuken geçerliliği bilet veya bagaj kartı düzenlemesine bağlı değildir. Bagajının hasarı, kaybı veya geç teslimi durumunda elinde bagaj kartı bulunmayan yolcu dahi, havayolundan tazminat talep etme hakkına sahip. Yolcu sadece, havayolunun aksini iddia etmesi durumunda ispat sorunu yaşayabilir.

Cam kenarını daha çok kimler tercih ediyor?
Genellikle öğrenci veya iş hayatına yeni atılmış, yaşı genç olanlar büyük oranla pencere kenarını istiyor. Tek başına uçan genç kadınların burayı tercih etmelerinin en önemli nedeni, rahatsız edilmemek. Çocuk yolcuların veya uçağa ilk defa binenlerin de tercihi cam kenarı. Kalkışta ve inişte adeta pilot gibi konsantre oluyorlar. Uçuşun önemli bölümünde aşağıyı seyrediyorlar.
Kalkışta ve inişte neden ışıklar söndürülür?
İnsan gözünün karanlığa adapte olma zamanı ortalama 10 dakikadır. İniş ve kalkışlarda yaşanacak olası bir acil durum sırasında kabin ekibi ve yolcuların karanlıkta daha iyi görebilmeleri için kabin ışıkları kapanır.Ek olarak pilotlar gece uçuşlarına çıkmadan kokpitteki tüm ışıkları kapatır. Göstergelerin ışıkları bile minimum seviyede veya çok düşük oranda açık olur. Bu pilotların karanlıkta gözlerini daha iyi kullanabilmelerini sağlar. Uçak park edene kadar ışığı açmazlar.

Uçakta yemeklerin tadı neden farklı gelir?
On bin metre yükseklikte tat ve koku alma duyumuz değişir. Yemeklerin lezzetini hissetmek içinse bu iki duyunun doğru işliyor olması gerekir. Uçak kabinindeki basınç nedeniyle tatlı ve tuzlu tatları algımız da yüzde 30 azalır.
Bagaj birden çok kişi üzerine kaydedilebilir mi?
Yolcu, bagajını ister kendi adına isterse başka bir yolcu adına kaydettirsin, hasar, kayıp veya geç teslim durumunda, kendine ait bagajı için yaklaşık 3065-TL’ye kadar gerçek zararını tazmin talebiyle havayoluna başvurabilir.