Kayak severlere 8 öneri!

Kış turizmi ile birlikte kayak merkezlerine olan ilgiyi de arttırıyor. Kışın güzelliklerinden faydalanmak keyifli vakit geçirmek için kayak vazgeçilmez ama en çok spor yaralanmalarıda, kayak ve snowboard yaparken düşülmesi sonucu meydana geliyor.
1- Kayağa başlamadan egzersize başlayın
Vücudunuzun kayak sporuna uygun hale gelebilmesi için en az 1 ay önce, kasları güçlendirmeye yönelik egzersizler yapmanız yaralanmaları büyük oranda önlemektedir. Ülkemizde D vitamini oranının düşük olmasından dolayı en küçük düşmelerde bile eklemlerde çatlaklar, kırıklar oluşabilmektedir. Doktor önerisi ile gerekli vitaminlerin alınması bu bakımdan önemlidir.
2- Güzel bir uyku, hafif bir sabah kahvaltısı ve ısınma egzersizleri çok önemli
Güç ve dayanıklılık gerektiren sporlar arasında olan kayak ile snowboard. Bu sporla ilgileniyorsanız ideal kilonuzu korumaya özen göstermeniz gerekir. Düzenli beslenmek, kahvaltıyı ihmal etmemek, kaliteli bir uyku ardından bu süreçte alkol kullanmamak ve kaymadan önce esneme ve ısınma hareketleri yapmak gerekir.
3- Yaralanmaların çoğu düşme sonucu gerçekleşiyor
Bir çoğunluğu düşmekten kaynaklanan kayak yaralarında, kalça üzerine düşmelerle oluşan kuyruk sokumu kemiği zedelenmeleri en sık yaralanmaların başında gelirken dirsek ve omuzlarda da yaralanmalar yaşanabilmektedir. Ayrıca kasmalar nedeniyle çeşitli eklemlerde spazmlar oluşabilmektedir.
4- Şıklık isteği güvenliğin önüne geçmemeli
Kayak yaparken seçilen kıyafet şık gözükmektense soğuk ve darbelere karşı donanımlı olmalıdır. Yaralanmalara karşı her zaman kask, boyunluk ve dirseklik gibi koruyucu, kuvvetlendirici ekipmanlar kullanılmalıdır. Seçilen kayak ekipmanlarının düşme sırasında ayaktan çıkacak şekilde ayarlanması diz bağlarında oluşabilecek zedelenmelerin de önüne geçmektedir.
5- Sağlık kontrolünden geçmeden kayağa başlamayın
Sağlık nedenlerinden dolayı uzmanlar birçok kişiye kayağı önermemektedir. Ülkemizde bu oran %30’lara varmaktadır. Soğuk havada kişinin fazla güç harcayacağı göz önüne alındığında; çarpıntı, ritim bozukluğu, ani tansiyon yükselmesi gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Kayağa başlamadan önce spor hekimi veya kardiyoloğun kontrolünden geçerek efor testi yaptırmak hayati önem taşımaktadır. Böylelikle kas iskelet sisteminin kayağa hazır olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
6- Kayak sonrası Spa sizi bir sonraki güne hazırlar
Vücudun dengesini sağlayabilmek için Spa’dan yararlanılabilirsiniz. Sauna, buhar banyosu ve masajdan yaralanması kasların yumuşamasına, eklemlerin ısınmasına ve cilt üzerindeki hücrelerin yenilenmesine neden olmaktadır.
7- Manuel terapiyle ağrılardan kurtulabilirsiniz
Kayak yaparken cerrahi müdahale gerektiren yaralanmalar yaşanabilmektedir.Spazmlar ya da zedelenmelerle oluşan ağrılar ise manuel terapi ve farklı uygulamalarla tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Özel teknik ve testlerle sorunun kaynağı manuel olarak teşhis edilip tedavi aynı anda uygulanabilmektedir.
8- Kayak yaparken dikkat edilmesi gerekenler:
Öncelikle kayak konusunda uzman bir kişiden destek alınmalıdır. Isınma egzersizlerini yapmayı ihmal etmeyin. Dengeyi sağlamak ve oluşabilecek yaralanmayı engellemek için kayakta uygun bir ayakkabı seçilmeli ve gözlüğü takmayı ihmal etmemelisiniz. Kurallara uyarak kayılmalı ve başkalarının hayatı tehlikeye atılmamalı. Kendinizi yorgun hissettiğinizde ara vermeyi ihmal etmeyin.