Dünyanın çeşitli ülkelerinden farklı hamam kültürleri!

Dünyanın çeşitli ülkelerinden farklı hamam kültürleri!

Hamam kültürü eski medeniyetlerde başlayıp zamanımıza kadar tarihin her çağında her medeniyetin süre gelen kültürel bir parçası olmuştur. Hamamlar sadece bir yıkanma yeri değil, daha ötesi sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşandığı merkezler haline gelmiştir. Biz de ülkelerin farklı hamam kültürlerini sizler için derledik;
Rus banyası: Rus kültürüne ait en sevilen aktivitelerden biri banya. Ruslar arkadaşlarıyla bir araya gelip hem ısınıp hem de sohbet ederek keyifli zamanlar geçiriyorlar. Banya kültürüne ait iki önemli özellik var. Bunlardan biri ‘venik’ isimli çalı süpürgelerle vücudun dövülmesi. Diğeri ise tam anlamıyla ısındıktan sonra çırılçıplak bir şekilde buz gibi suya atlanması.

Japon Sentosu: Tam bir temizlik hastası olan Japonlar, Batılıları son derece pis bulurlar ve bir Batılı bir Sento’ya gittiğinde birçok Japon mekanı terk eder! Bir Sento’ya girebilmek için çırılçıplak soyunduktan sonra bir görevli sizi kontrol eder. Vücudunuzda yara, bere, dövme filan varsa içeri alınmazsınız. Önce musluk başındaki taburelere oturarak uzun uzun yıkanan Japonlar, tertemiz olduktan sonra ise muslukların yanındaki sıcak su havuzuna girip rahatlarlar.
Türk Hamamı: Yüzyıllardan beri Osmanlı-Türk kültürünün vazgeçilmez değerlerinden biri olan geleneksel Türk Hamamı’nın yerlisi müptelası, yabancısı ise gitmeden dönmüyor. Eski bir kültür olan hamamlar, zamanla sauna, buhar odası, spa, masaj ve peeling gibi hizmetler veriyor olsa da önceden daha otantikmiş.

Fin Hamamı (Sauna): Türkçe’de Fin Hamamı da denen Sauna, Fin kültürünün temel taşlarından biridir. Finliler için Sauna demek hem fiziksel hem ruhsal arınma demektir ve geleneksel olarak saunalara tüm aile hep beraber gidilir, yani kadın erkek ayrımı yoktur. Ayrıca bizdeki gibi saunada peştemalla sarınma yoktur, adet saunaya çıplak girmektir; sadece oturulan zemine ince bir havlu serilir.