Cevabı merak edilen sorular

Cevabı merak edilen sorular

Dünyanın saygın ve popüler olan bilim dergilerinden BBC Focus, konusunda uzman kişilerden ve son zamanlarda yapılmış araştırmalardan derlediği bilgilerle yıllardır insanların en çok merak ettiği soruları yanıtladı.
1-Yolculuk yapanlar için oldukça merak edilen sorulardan biri: Arka koltukta niçin araba tutar? Arkada oturunca ufuk çizgisi görülmüyor. Araç tutması, iç kulakta hareket algılanırken, gözlerden sabit olduğunuz bilgisinin gelmesi nedeniyle yaşanır. Yani arkada otururken, beyin aracın hareket ettiğini anlamaz ve böylece vücut dengesi bozulur.
2-Bilimsel araştırmalara göre, grip salgınının bitmesi küresel bir karantinayla gerçekleşebilir. Ancak tek bir kişinin bile evden dışarı çıkması virüsün yeniden yayılmasına neden olur.
3-Sigara tiryakisi olmak için önemli olan sigara sayısı değil. Bağımlılık sabah uyandıktan sonra ilk sigarayı ne zaman yaktığınızla ilgili. İlk sigara içişten sonra bağımlılık bir yıl içinde tamamlanıyor.
4-Kusursuz görüşü saptamak için göz doktorlarında bulunan harfli çizelgenin tamamını 6 metrelik bir uzaklıktan görebilmek gerekir.

5-Sakız, yutulduğunda sindirilemez ancak en geç üç gün içinde vücuttan atılır. Yani sonsuza kadar mide de kalmaz.
6-Kendi kendine konuşanlara deli damgası yapıştırmadan önce şunu bilmenizde fayda var: İnsanların yalnız ya da sıkıntılı olduğunda kendi kendilerine konuşması oldukça normal bir durumdur.
7-Dijital fotoğrafların ömrü nedir? Kağıda basılır ya da güneş ışınlarından korunacak şekilde CD’de saklanırsa, 100 yıllık bir ömür biçiliyor.
8-Çayın harareti aldığı bir gerçek! Sıcak içecekler vücudun kendisini olduğundan daha sıcak zannetmesine yol açar. Vücut daha çok terler ve bu da ısı kaybına yol açar.
9-Soğanın gözü yaşartması; doğrandığında havaya lachrymatoryfactor isimli bir enzim yayılmasıyla gözde kaşıntıya sebep olmasıdır. Göz ise kendini savunmak için gözyaşlarını kullanıyor.

10-Bitkilerin ömrü nasıldır sorusuna yanıt: Bazı bitkiler iyi bakıldığında sonsuza kadar yaşayabiliyor. Ancak mevsimlik bitkilerin ömrü kısa olur.
11-Portakal kabuğu gibi bir cilt sadece kadınlarda değil erkeklerde de bulunuyor. Yalnız erkeklerde selülit daha çok boyun ve karın bölgesinde görülüyor.
12-Neden kaşınırız? Kaşınmak, cildin çok hafifçe uyarılmasıdır. Bunun böcek ısırığına karşı bir savunma mekanizması olarak geliştirildiği tahmin ediliyor.
13-Ateş, vücudun kendi termostatının ısısını yükseltmesiyle ortaya çıkar. Ancak kişi terlemediği ya da kan basıncı yükselmediği için üşür.
14-Solaklar daha mı zeki sorusuna karşılık şimdiye kadarki bilimsel araştırmalar, solakların sağ elini kullananlardan daha yaratıcı ya da zeki olduğunu göstermedi.
15-Denemesi tehlikeli olabilir ama eksi 30 derecede havaya atılan su yere buz olarak düşer.