Antalya Tarhanası Dünyaya Tanıtılıyor

Terra Madre Foça-Tatların Buluşması’nda yöreye özgü tarhana çeşitleri büyük ilgi topladı. Antalya tarhanaları önümüzdeki aylarda İtalya ve Güney Kore’de görücüye çıkacak.
Antalya’da “İyi, Temiz ve Adil Gıda” sloganıyla yerel ve geleneksel ürünleri yaşatmak ve tanıtmak amacıyla Şubat ayında faaliyete başlayan “Mavi Yengeçler” adlı Slow Food Antalya grubunun hazırladığı “Antalya Tarhanaları” belgeseli, Foça’daki Terra Madre  – Tatların Buluşması’nda büyük beğeni topladı.
Slow Food Foça “Zeytin Dalı” grubunun 12-13 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiği, farklı kültürel lezzetleri buluşturan organizasyona, Türkiye’den Slow Food liderleri, gazeteciler, akademisyenler ve delegelerin yanı sıra, Lübnan, İran, Ürdün, İtalya ve Kore’den Slow Food temsilcileri de katıldı.
Etkinliğin ana konusunun tarhana olarak belirlenmesiyle Slow Food Antalya “Mavi Yengeçler” grubunun, Antalya Tanıtım Vakfı işbirliğiyle hazırladığı “Antalya’nın Tarhanaları” belgeseli, etkinliğin ikinci gününde katılımcılarla buluştu.

BELGESELE İLGİ BÜYÜK OLDU
Belgesele konu olan Korkuteli’nin Yelten, Kaş’ın Gömbe, Manavgat’ın Koca ve Ekşi’nin tarhanaları, küçük keseler içinde belgesel gösterimi sonrası katılımcılara dağıtıldı. Slow Food Antalya Kurucu Lideri Ezgi Bağlan Gülenç, tarhananın geçmişinin çok eskilere dayanması ve geleneksel yapılış biçimi nedeniyle, özellikle yabancı katılımcıların çok ilgisini çektiğini belirtti.
TARHANA KORE VE İTALYA YOLCUSU
Gülenç, “Antalya Tanıtım Vakfı’nın desteğiyle Kaş’ın Gömbe Köyü, Korkuteli’nin Yelten Köyü ve Manavgat yöresine özgü tarhanalarla ilgili yaklaşık 1 saatlik belgesel hazırladık. Belgeselin ilk gösterimini Terra Madre Foça etkinliğinde yaptık ve büyük beğeni topladı. Özellikle Güney Kore ekibi çok ilgi gösterdi. Belgeseli ve Antalya tarhanasını anlatmamız için bizi ülkelerine davet ettiler. Çok heyecanlandık. Antalya Mavi Yengeçler olarak çalışmalarımız konusunda bizi yüreklendirdi. Önümüzdeki dönemde Antalya’nın kaybolmaya yüz tutmuş yerel tatları, pişirme teknikleri ve bölgeye has meyve-sebze ürünlerine daha fazla odaklanacağız” diye konuştu.
Slow Food Foça Lideri Gül Girişmen’in çok başarılı bir organizasyona imza atarak farklı ülkelerin aynı değer ve paydalarda buluşmasını sağladığını belirten Gülenç, iki yılda bir Torino’da gerekleşen ve tüm dünyadan küçük ve geleneksel üreticileri bir araya getiren Salone del Gusto – Terra Madre etkinliğinde, ‘Antalya’nın Tarhanaları’ belgeselinin de gösterileceğini sözlerine ekledi.