Dalyan, Muğla

Dalyan – Muğla

Muğla’nın  Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan beldesi Köyceğiz gölünü Akdeniz’e bağlayan doğal kanalın kıyısında bulunmaktadır. Eski çağlarda adı Calbis olan Dalyan çevresinde doğal ve tarihi güzellikler barındıran ve bunları korumak için elinden geleni yapan bir belediye ve yöre halkına sahip.  Dalyan’da 100’ün üzerinde konaklama yeri, 20’nin üzerinde lokanta, birçok seyahat acentası ve alışveriş yerleri bulunur. Bu doğal ve tarihi güzelliklere geçmeden önce gelin Dalyana nasıl gidilir bir bakalım.
DALYAN’A NASIL GİDİLİR?
İstanbul’a 780, Ankara’ya 690, İzmir’e 290 km. Dalaman Havaalanı’na yaklaşık 35 km.  Otobüs kullanacaklara kötü haber, Dalyana direkt otobüs yok. Fethiye güzergahına giden otobüslere binip, Ortaca ‘da inmek gerekiyor İstanbul, İzmir ve Ankara gibi merkezlerden gelecek olanlar ise öncelikle Ortaca’ ya ulaşmaları gerekiyor. Onun için lütfen otobüs biletinizi alırken özellikle Fethiye istikametine giden otobüsten bilet almalısınız. Kesinlikle ve kesinlikle Marmaris otobüslerinden bilet almayın. Çünkü bu otobüsler kesinlikle Ortaca’dan geçmezler ve sizi Muğla’da indirip başka bir küçük minibüse bindirirler. Yani zaten uzun geçen otobüs yolculuğunuzu daha da uzatırlar. Bu bölgeye yaz kış Pamukkale ve Kamil Koç otobüs firmalarının düzenli seferleri vardır. Bazı firmalar ise sadece yaz sezonu sefer koyuyorlar. Ortaca’ ya ulaştıktan sonra sizi 15 dakikalık bir dolmuş yolculuğu beklemekte.
 DALYAN YEMEKLERİ
Dalyan’a gelipte kömürde pişirilmiş mavi yengecin tadına bakmadan ayrılmak olmaz. Dalyan kanalları aynı zamanda DALKO (Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi) doğal balık üretim merkezidir. Burada doğal ortamda çupra, levrek ve kefal üretilmektedir. Yörede en çok tercih edilen özellikle dalyan kefalidir.
İZTUZU
Dünyada doğallığını koruyan ikinci plaj olma ödülüne de sahip İztuzu Plajı, tam bir doğa harikası. Bir tarafı tatlı su diğer tarafı Akdeniz olan bu kumsalın bir benzerinin olmadığı söyleniyor.Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının bu sahile yumurtalarını bırakmasıyla da dünyada büyük bir şöhrete sahip. Dalyan yaklaşık 12-13 km mesafede bulunan İztuzu’na tekne, otomobil yada minibüsle ulaşmak mümkün.
ÇAMUR BANYOLARI
Dalyan’a 5 km uzaklıkladır ve tekneyle gidilir. Çamura bulanan insanlar, canlı birer heykel haline geliyorlar ve birbirlerinin fotoğraflarını çekerek eğleniyorlar. Sürülen çamur, yaklaşık 45 dakika bekletiliyor. Kuruyan çamur, deriyi geriyor ve gözenekleri temizliyor. Duşlarda çamur temizlendikten sonra diğer kaplıca havuzuna giriliyor. Burada 30 dakika kalmanın yararlı olduğu söyleniyor.

KAYA MEZARLARI
Kaunos Antik Kenti’nin kuzeyinde bulunan anıtsal kaya mezarları M.Ö.2 y.y – M.S 2.y.y  aralığında İon tapınağı görünümünde yontulmuştur ve içinde ölülerin konması için yan yana üç taş sıra bulunur. Denize yer yer 80 derecelik açılarla yükselen kayalık dağların içleri oyularak yapılmış olan mezarlar aklın sınırlarını zorluyor. Türkiye’nin tanıtım filmlerinde de sık sık karşımıza çıkan bu mezarlar şüphesiz ki görülmeye değer.
ÖNEMLİ TELEFONLAR:
Turizm Danışma: +90 252 284 42 35
Sağlık  Ocağı: +90 252 284 20 33
Jandarma: +90 252 284 20 31